Най-обикновена...финансова математика

 Център за Финансово Образование

Няма значение къде се намирате сега.

Важното е в каква посока вървите.

Бодо Шефер

 

Направете следните изчисления.

 

Да предположим, че имате 100 евро. Сигурно имате сто евро, или на вас изобщо не е ви е трудно да ги изкарате.

 

Ако можете да инвестирате 100 евро така, че след една година да получите 20% печалба, то тогава след една година вие ще имате 120 евро.

 

Ако инвестирате получените 120 евро при същите условия (20% на година), то след още една година те ще станат 144 евро.

 

След 3 години – 172

След 4 години – 207

След 10 години – 619

След 20 години – 3 834

След 30 години – 23 738

След 40 години – 146 977

След 49 години – 758 370

След 50 години – 910 044 – почти милион евро.

 

Стоте евро стават един милион евро през 51-та година. Мнозина от нас имат шанс да го доживеят. Ако вземем предвид това, че повечето от нас могат да изкарат много повече от 100 евро, времето за чакане на милиона може значително да бъде съкратено. 

 

– Ето че станах милионер! – възкликна с весело учудване Остап.

 – Сбъднаха се мечтите на идиота!

Иля Илф, Евгений Петров,

«Златният телец»

 

А сега въпрос за тези от вас, които обичат да отлагат.

 

Имате 100 евро, но цяла година се чудите и ги криете под дюшека. След това решавате и инвестирате парите си с доходност 20% на година. С колко ще се намали печалбата ви за тези 50 години?

 

Мислите ли, че след 50 години ще имате с 20 евро по-малко?

 

Не познахте! Отговорът е, че ще имате по-малко с цели 151 674 евро. Трябва да извадите печалбата от последната (50-та) година, а не от първата.

 

Искаш ли утре да имаш нещо, което го нямаш днес? Тогава днес направи това, което не си правил вчера.

 

Реално ли е това?

 

Двадесет процента доходност на годишна база – много ли е това или е малко?

 

От една страна, това не е много. Някои от инвестициите ми донесоха 90-100% на годишна база. Индексите SOFIX и BG40, нараснаха с над 48% през 2006 г.  Един добър бизнес може да носи няколко стотици процента годишно.

 

От друга страна, най-лесното, което идва наум – да депозираш парите си в банка и да живееш от лихвите – не носи такава доходност. Доходността на депозитите в сигурните банки е в рамките на 1-5% процента годишно.

 

Защо избрах 20%? Защото те носят повече от едно тъпо депозиране. Не е нужно много ум за да депозираш в банка. Всички могат да го направят.

 

Но ако вие правите това, което правят всички, то ще получите само това, което имат всички.

 

Упражнение:

Направете таблица в Excel, която да ви покаже какво става с парите, които имате сега при инвестиране всяка година с различни нива на годишна доходност:

 

Нека приемем, че сте скрили под дюшека 800 евро. В такъв случай, вашата таблица ще изглежда така:

 

 

10% на година

20% на година

30% на година

Сега

800

800

800

След 1 година

880

960

1040

След 2 години

968

1152

1352

След 3 години

1064,8

1382,4

1757,6

 

Експериментирайте с цифрите. Например, добавете към началната сума парите, които ще можете да спестите и заделите през идната година. През идните две години. Пет години. Не си мислете, че се занимавате с детинщини. Отнесете се към това сериозно, като към планиране на своето бъдеще. Мечтите, веднъж записани на хартия, и подкрепени с математически разчети, обикновено се сбъдват.

 

Отговорете на въпросите за всеки от сценариите за ръст на спестяванията:

  • След колко години вашите спестявания ще се увеличат:
    • десет пъти
    • сто пъти
    • хиляда пъти
  • След колко време годишният ръст на парите ще достигне такова ниво, че да може да покрива годишните ви разходи? Казано другояче, след какъв период от време вие ще можете да напуснете работата си?

 

Доходите, които ще можете да си осигурите със своите инвестиции, зависят, най-вече, не от количеството пари с които разполагате, а от това, колко бързо можете да увеличавате средствата, които имате, от вашия инвеститорски «професионализъм». Думата «професионализъм» тук е използвана не в значението си на инвестиране като основна професия, а само като необходимите знания и опит, които ще придобиете, например, в този курс.

 

От друга страна, непрофесионалното инвестиране на свободните средства може да доведе до намалението им, или дори до пълната им загуба. Цените на акциите от време на време падат. Банките не са застраховани от банкрут. Някога успешен бизнес започва да носи загуби. Недвижимите имоти остаряват и изискват допълнителни разходи за ремонт.

 

Като резултат, хората, които са имали много пари, но не са научили как да запазват и умножават капиталите си, могат лесно да ги изгубят. Затова не е рядко срещано нещо, когато «случайните» пари минават през пръстите като пясък. Точно затова не се задържат дълго капиталите на спортистите и актьорите – съумели са да ги спечелят, но не са се научили да ги управляват.

 

Проблемът не е в това, колко пари имате в портмонето си. Проблемът е в това, притежавате ли умението да ги запазвате и умножавате в главата си.

 

 Уводна лекция от курса "Управление на личните финанси"




{START_COUNTER}