Инвестирахме в...

 Център за Финансово Образование

 

Сигурно всеки от нас е чувал фрази от сорта на «Инвестирахме в..» След което се произнася обекта на инвестицията. Аз лично съм чувал хората да казват, че са инвестирали в образование, алуминиева дограма, компютър и прочее материални и нематериални неща. Списъкът би могъл да се продължи до безкрайност, но няма смисъл. Защото думата «инвестиция» се използва в най-различни случаи. За съжаление, неразбирането на значението на тази дума е тотално.

 

Въпреки всеобщото схващане за инвеститор, като за човек, който «дава пари», инвеститорът има за цел «да получи пари». Целта на инвестирането, в истинския смисъл на думата, е ПЕЧАЛБА. Затова масовото инвестиране в образование, дограми и  компютри са си чисто ХАРЧЕНЕ на пари. Не че е нещо лошо, но добре е да го разбирате.

 

Със сигурност ще се намери кой да оспори горното твърдение. Та нали години наред се повтарят едни и същи «истини», като, например, «образованието е сигурна инвестиция». Това е така, когато в резултат на добро образование печелите пари. Но щом във формулата се появи образование, краен резултат на което е диплома без покритие с реални знания и умения – от инвестицията не остава нищо. Използвайте този начин на мислене и по отношение към дограмата, компютрите и каквото още се сетите и ще видите, че всичко, което е за лична употреба и няма за цел да носи доход не е инвестиция, а разход.

 

Предложения за такива уж инвестиции ни заливат от пресата, телевизията и интернет. И докато те могат да бъдат отнесени към сравнително безобидните масови манипулации има и откровени неистини с разрушителен ефект за личните ни финанси. За жалост, повечето от тях изглеждат доста убедително. Диапазона на инструментие за манипулиране варират от понятията и термините от света на финансите до галещите ухото и въображението думи и изрази като «дом», «уют», «сигурно бъдеще», «осигурени старини» и прочее.

 

В интерес на истината те са инвестиции. Но не Ваши, а на тези, които ви ги предлагат. Брокерът, на когото плащате комисионна и банкерът, който прибира лихвите по изтегления от Вас кредит са идеални примери за това.

 

Значи ли това, че трябва да се откажем от техните услуги? Да не купуваме нищо и да се страхуваме от всичко и всички? Не. В никакъв случай. Можем, а и трябва да се научим да търсим преди всичко нашият личен интерес и изгода. За целта трябва да повишаваме нашата лична финансова грамотност. Само когато се научим да управляваме нашите лични финанси нещата ще си дойдат на мястото, а действащите лица, без които това е немислимо, ще застанат пред нас с истинските си лица. 

 

 Уводна лекция от курса "Управление на личните финанси"




{START_COUNTER}