Как да увеличите Вашата ефективност?

 Център за Финансово Образование

 

И така, въпросът «Как да стана богат?» всъщност е един друг въпрос: Как да увеличите вашата ефективност? Как да постигнете по-ефективно използване на своето време?

 

Има два вида измеряеми ресурси, които могат да ви помогнат за подобряване на вашето финансово състояние. Това са вашето време и вашите пари. Всички останали ресурси или не могат да бъдат измерени (например, здравето, образованието или полезните контакти), или те могат да бъдат получени срещу време или срещу пари. (Има обаче още два вида ресурси, които можете да използвате – времето на другите хора и парите на другите хора. Тази тема, като «висш пилотаж», ще я отложим до по-късните блокове на курса.)

 

Преобладаващото мнозинство хора се занимава с продажбата на своето време за пари.

 

Собственият труд може да се продава, например, като работа по трудов договор всеки работен ден от девет сутринта до шест вечерта. Или да работите на граждански договор или по проекти, например, като компютърен дизайн.

 

Такава дейност при наличие на уникален талант или невероятно трудолюбие може да доведе до забележителни финансови резултати. В списъка на богатите хора на планетата влизат, например, пилотът на Формула 1 Михаел Шумахер, писателката Джоан К. Ролинг, попзвездата Майкъл Джексън…

 

Горните редове на класациите за най-богатите хора на планетата обаче редовно заемат представителите на едрия бизнес и финансовите среди – собственикът на  Microsoft Бил Гейтс, финансистът Уорън Бъфет, германските крале на недвижимостите Карл и Тео Албрехт, семейството Уолтън – наследниците на основателя на мрежата магазини Wall-Mart, основателят на мрежата за търговия с мебели IKEA Ингвар Кампрад…

 

Интересно е, че спортистите, писателите, актьорите не се задържат дълго в списъците на най-богатите хора на земята. Рядко някой от тях успява да предаде капиталите на децата си. Същевременно наследниците на Ротшилд и Морган и до ден днешен се чувстват напълно сигурно.

 

 Уводна лекция от курса "Управление на личните финанси"




{START_COUNTER}