Образование, опит и действия

 Център за Финансово Образование

 

Какво е необходимо за успешното професионално управление на личните финанси?

 

Образование

 

Когато хората ме попитат "Как да започнем?" или

"Кажи ми как да забогатея бързо?", те често остават дълбоко разочаровани

от отговора ми. Аз просто повтарям това,

което ми казваше моят богат баща, когато бях малък.

"Ако искате да забогатеете, трябва да бъдете финансово грамотни."

Робърт Кийосаки

«Богат татко, беден татко»

 

Първо, ще ви потрябва качествено ОБРАЗОВАНИЕ в областта на управлението на личните финанси. То ще ви даде насока за развитие и ще ви предпази от основните грешки.

 

При това, образованието, което се получава във висшите училища, очевадно, не е достатъчно. Традиционното висше образование има за цел да подготвя служители и не те кара да се замислиш за собствените ти интереси. Много ли богати преподаватели сте видели? Помислете, могат ли тези бедни хора да ви научат да станете богати?

 

Има смисъл да се учите само от тези, които са доказали на практика, че разбират от това, на което имат намерение да ви научат. Не ви препоръчвам да се учите да инвестирате от тези, които работят на заплата.

 

Стойте надалеч и от хора, които ви обещават бързи и лесни начини за забогатяване. Приказните герои Лиса Алиса и Котарака Базилио са често срещани в съвременния финансов свят по пътя на доверчивите Буратино, а различните схеми на «Полето на Чудесата» са измислени в изобилие. Рекламните брошури с примамливи заглавия в най-добрия случай ще се окажат банални, а в най-лошия ще ви хвърлят в неразумни финансови авантюри.

 

Бъдете предпазливи по отношение към информацията от тези хора, които под прикритието на образованието всъщност си продават продуктите. Банките ще ви уверяват, че няма нищо по-сигурно от депозитите им. Инвестиционните посредници ще ви разказват за перспективите пред пазара на акции. Дяловите фондове – за това, че е по-добре да се доверите на професионалистите. Агенциите за недвижими имоти – за бурния ръст на цените на имотите. Брокерите – за възможностите за търговия с валута на маржин на пазара FOREX. За съжаление, недостатъците на предлаганите ви варианти най-вероятно ще бъдат забравени. От семинарите, провеждани от специалистите в някаква тясна област, без съмнение, може да има полза, но само и единствено ако вие адекватно си представяте цялата картина, и можете да чуете не само това, което ви се говори, но и това, което ви се спестява.

 

И най-важното: не ограничавайте финансовото си образование само с предлагания курс. Използвайте го като основа за по-нататъшно самообразование, като база за да се движите напред. Бъдете открити за нова информация.

 

Опит

 

Поговорка «Знанието е сила» не е вярна.

Правилно е да се каже така: «Използване на знанието е сила».

Бодо Шефер

 

И второ, за професионалното управление на личните финанси е нужен ОПИТ.

 

Не е достатъчно да прочетете много умни книги, дори да са написани от успели хора. Каквито и да са, знанията стават полезни и наистина разбрани от вас само след като бъдат изпитани на практика. Само тогава знанията се превръщат в умения, личен опит.

 

Никакво четене на никакви курсове няма да ви направи богати, ако не започнете да използвате придобитите знания на практика. Сами по себе си курсовете изобщо не могат да ви научат на нищо. Само опита може да ви научи на нещо.

 

Някой много точно е казал, че е «невъзможно да се научиш да плуваш от учебник».

 

Не е възможно да ви научат как се става богат. Но е възможно да се научите. Самостоятелно. С цената на грешките. Понякога губейки пари, но трупайки безценен опит.

 

Курсът е построен така, че да ви подбуди да проверите на практика всичко написано в него. Той съдържа много задачи, които като ги изпълнявате вие ще се учите самостоятелно да получавате нужната ви информация от околния свят и да вземате решения въз основата й. Задължително изпълнявайте задачите, които срещате в текста. Иначе напразно ще си загубите времето и парите, заплатени за курса.

 

Не се съмнявам, че повечето от вас ще могат бързо да си върнат парите, инвестирани в този курс, но само при едно условие: ако използвате знанията, придобити от курса, на практика. Но ако си мислите, че парите в джоба ви ще станат повече от това, че само ще прочетете курса, то трябва да ви разочаровам: в такъв случай аз нищо не ви гарантирам и се съмнявам, че в джобовете ви ще се появи нещо от едното четене.

 

Затова, най-главният съвет, който аз мога да ви дам, звучи така:

 

Действайте!

 

Този, който търси милиони, доста рядко ги намира,

но пък този, който не търси, не ги намира никога.

Оноре дьо Балзак

 

Уводна лекция от курса "Управление на личните финанси"




{START_COUNTER}